Sobota, 20. januar 2018 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

5 web gka

KD Zarja Trnovlje:
NA KMETIH
(komedija)

Gledališče Zarja Celje je eno najbolj prepoznavnih ljubiteljskih gledališč v Sloveniji z več kot 80-letno tradicijo kulturnega ustvarjanja na najvišjem nivoju, kar potrjujejo vsakoletna priznanja in nagrade, ki jih prejema društvo in sodelujoči posameznikom na lokalnem, regijskem, državnem in tudi mednarodnem nivoju.
Vsako sezono na repertoar uvrstijo najmanj 3 nove gledališke predstave in organizirajo festival ljubiteljskih gledaliških skupin »Novačanova gledališka srečanja«. Pri projektih (letno organizirajo ali sodelujejo pri več kot 50 kulturnih dogodkih) poleg članov in drugih priznanih ljubiteljskih gledališčnikov sodelujejo tudi s profesionalnimi gledališkimi ustvarjalci.

Za komedijo  Na kmetih je Vinko Möderndorfer, na festivalu Dnevi komedije leta 2003 prejel nagrado žlahtno komedijsko pero. V komediji s pestro izbiro karakternih likov, med katerimi ima vsak svojo zanimivo zgodbo, avtor na duhovit način prikaže politično korupcijo in aktualne težave malih krajev. Dogajanje se odvija na idiličnem kmečkem turizmu, ki pa v resnici ni tako zelo kmečki in idiličen, kot trdita njegovi lastnici …

BESEDA REŽISERJA: Če sem za življenje mislil, da ni cirkus, sem v svoji skromni karieri prvič pomislil – skozi prizmo sveta, ki nam ga sodobna tehnologija vsakodnevno dostavlja na pladnju, da prvič lahko trdim, da je vse naše življenje EN VELIK CIRKUS. Za predsednika Amerike je bil izvoljen človek, ki komedijantom odjeda beli kruh. Pri nas se ne ve več točno, kaj je rdeče, kaj je črno, kaj je desno, kaj je levo. In kar je še huje – niti kaj je zgoraj in kaj je spodaj! Pa vendar. Svet je večno urejen. Samo mi včasih zanihamo v nemirnih valovih življenja in takrat začutimo, da smo še vedno živi. Liki v naši igri si prizadevajo ravno to. Preživeti. In nam gledalcem preostane samo, da se nasmejimo še eni resnici o nas samih. Tekst je čudovit, aktualen bolj kot je bil kdajkoli in igralci imajo radi gledališče, kar je odlika preredkih.

AVTOR: Vinko Möderndorfer
REŽIJA, SCENOGRAFIJA IN IZBOR GLASBE: Vojko Belšak
KOSTUMOGRAFIJA: Darja Vrebac
OBLIKOVALEC LUČI: Vili Pajk
TON: Žan Krošl
VODJA PREDSTAVE: Kaja Šuster
POMOČNICA VODJE PREDSTAVE: Danica Lipičnik
SCENSKA DELA IN REKVIZITI: Erih Weissenbach
OBLIKOVANJE PLAKATA IN FOTOGRAFIJE: Tadeja Čander

IGRALSKA ZASEDBA
MARIČKA – Tara Prodnik
JOŽICA – Anita Kepe
JENDO – Nejc Jezernik
PRAPROTNIK – Matevž Starič
GOSPA KOČIČ – Cvetka Jovan Jekl
FOMA – Nada Jelen
POLICIJSKI MINISTER MIRKO – Srečko Centrih
POLICAJ SLAVKO – Kristjan Kramar
JAKOB JALEN – Živko Beškovnik
VENČESLAV – Brane Fakin
NOVINARKA BERNARDA – Cvetka Videc
FOTOREPORTER SANDI – Tilen Božič