Sobota, 20. januar 2018 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

5 web gka

KD Zarja Trnovlje:
NA KMETIH
(komedija)

Gledališče Zarja Celje je eno najbolj prepoznavnih ljubiteljskih gledališč v Sloveniji z več kot 80-letno tradicijo kulturnega ustvarjanja na najvišjem nivoju, kar potrjujejo vsakoletna priznanja in nagrade, ki jih prejema društvo in sodelujoči posameznikom na lokalnem, regijskem, državnem in tudi mednarodnem nivoju.
Vsako sezono na repertoar uvrstijo najmanj 3 nove gledališke predstave in organizirajo festival ljubiteljskih gledaliških skupin »Novačanova gledališka srečanja«. Pri projektih (letno organizirajo ali sodelujejo pri več kot 50 kulturnih dogodkih) poleg članov in drugih priznanih ljubiteljskih gledališčnikov sodelujejo tudi s profesionalnimi gledališkimi ustvarjalci.

Za komedijo  Na kmetih je Vinko Möderndorfer, na festivalu Dnevi komedije leta 2003 prejel nagrado žlahtno komedijsko pero. V komediji s pestro izbiro karakternih likov, med katerimi ima vsak svojo zanimivo zgodbo, avtor na duhovit način prikaže politično korupcijo in aktualne težave malih krajev. Dogajanje se odvija na idiličnem kmečkem turizmu, ki pa v resnici ni tako zelo kmečki in idiličen, kot trdita njegovi lastnici …

BESEDA REŽISERJA: Če sem za življenje mislil, da ni cirkus, sem v svoji skromni karieri prvič pomislil – skozi prizmo sveta, ki nam ga sodobna tehnologija vsakodnevno dostavlja na pladnju, da prvič lahko trdim, da je vse naše življenje EN VELIK CIRKUS. Za predsednika Amerike je bil izvoljen človek, ki komedijantom odjeda beli kruh. Pri nas se ne ve več točno, kaj je rdeče, kaj je črno, kaj je desno, kaj je levo. In kar je še huje – niti kaj je zgoraj in kaj je spodaj! Pa vendar. Svet je večno urejen. Samo mi včasih zanihamo v nemirnih valovih življenja in takrat začutimo, da smo še vedno živi. Liki v naši igri si prizadevajo ravno to. Preživeti. In nam gledalcem preostane samo, da se nasmejimo še eni resnici o nas samih. Tekst je čudovit, aktualen bolj kot je bil kdajkoli in igralci imajo radi gledališče, kar je odlika preredkih.

AVTOR: Vinko Möderndorfer
REŽIJA, SCENOGRAFIJA IN IZBOR GLASBE: Vojko Belšak
KOSTUMOGRAFIJA: Darja Vrebac
OBLIKOVALEC LUČI: Vili Pajk
TON: Žan Krošl
VODJA PREDSTAVE: Kaja Šuster
POMOČNICA VODJE PREDSTAVE: Danica Lipičnik
SCENSKA DELA IN REKVIZITI: Erih Weissenbach
OBLIKOVANJE PLAKATA IN FOTOGRAFIJE: Tadeja Čander

IGRALSKA ZASEDBA
MARIČKA – Tara Prodnik
JOŽICA – Anita Kepe
JENDO – Nejc Jezernik
PRAPROTNIK – Matevž Starič
GOSPA KOČIČ – Cvetka Jovan Jekl
FOMA – Nada Jelen
POLICIJSKI MINISTER MIRKO – Srečko Centrih
POLICAJ SLAVKO – Kristjan Kramar
JAKOB JALEN – Živko Beškovnik
VENČESLAV – Brane Fakin
NOVINARKA BERNARDA – Cvetka Videc
FOTOREPORTER SANDI – Tilen Božič

 
 

Nedelja, 7. januar 2018 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

4 web gka

Gledališka skupina Kofetarji:
OPOROKA (igra v dveh dejanjih)
(komedija)

Avtor besedila in režiserJožef Car

Igralska zasedba:
Elek bácsi (oskrbovanec v domu) – Štefan Žerdin
Geza (Elekov prijatelj) – Ivo Paušič
Ivan (Elekov sin) – Boris Petek
Ema (Ivanova žena, Elekova snaha) – Sonja Kotnjek
Dragica (Elekova hči) – Marika Varga
Štefica (Elekova izvenzakonska hči) – Zdenka Kostric
Jožica (Elekova prijateljica iz Peklenice) – Anica Varga
Tajnica v domu starejših občanov – Matilda Karba
Medicinska sestra v domu starejših – Dragica Larnsak
Socialna delavka v domu starejših – Mira Unger
Fizioterapevtka v domu starejših  – Jerica Trojak
Župnik – Aleksander Marič

Koordinatorka – Štefanija Feher
Scena – Matilda Karba
Ličenje – Sandra Feher
Luči – Ludvig Gönc, Miki Bažika

Za Eleka Malačiča, glavno osebo v predstavi, je pomenila odločitev za odhod v Dom za starejše občane v Lendavo v jeseni njegovega življenja veliko spremembo. V dom je prišel iz vasice Pordašinci na Goričkem. Domačijo je zapustil sinu Ivanu in snahi Emi. Oba pa si močno želita še vinograd z zidanico na Kukeču, toda zanj se poteguje tudi Elekova hči Dragica, ki z možem Pepijem živi v Mariboru. Poskrbeli so za vso potrebno dokumentacijo o predaji vinograda in zidanice, ki so jo sestavili advokati, potrebujejo le še očetov podpis. Račun brez krčmarja?

Komu bo Elek  zapustil vinograd in zidanico na Kukeču, pa naj za gledalce ostane skrivnost …

 
 

Nedelja, 3. december 2017 ob 19.00

Kulturna dvorana Črenšovci

2 web gka

Macho in Mejke:
ŽENITNI OGLAS
(komedija)

Po slabih dveh letih se vračata MACHO IN MEJKE na odrske deske s samostojno predstavo, ki pa vseeno ni tako samostojna. V veliko zadovoljstvo njima je, da naju je k sodelovanju povabila diplomirana igralka in tekstopiska Dunja Zupanec. Deluje že vrsto let v SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, Mestno gledališče Koper ter Ptuj, Lutkovno gledališče Maribor, Talija v Celju, Off produkcije z Živadinovom, JSKD..., sinhronizira risane junake na RTV Slovenija in POP TV in še bi lahko naštevali. Sedaj pa tudi s Kulturnim društvom MIM, kjer se njima bo na odru pridružila še dolgoletna prijateljica, igralka in režiserka Danica Kardoš.

ŽENITNI OGLAS
Predstava Ženitni oglas, je duhovita črna komedija, ki se začne z romantičnim zmenkom v dvoje, nato prerase v »trojček«, ki ga prekine nenaklepni umor, za katerega se izkaže da morda le ni bil to, kar se zdi. In tako se naš kaotični večer, poln preobratov in situacijske komike šele začne. Kako se pa konča in kdo bo koga ter kdo bo s kom? To pa si lahko ogledate v naši predstavi, ki vas ne bo pustila ravnodušnih, pa tudi brezdušnih ne.

Režija in besedilo: Dunja Zupanec
Glasba: Nejc Kovač
Scenografija: Tara Šenveter
Kostumografija: Edita Lindner
Luč: Sandi Žuran
Tehnična podpora: Luca Paramidani
Igrajo:
Matilda: Danica Kardoš
Milan: Boštjan Sinic
Gregor: Matej Mertuk

Prisrčno vabljeni na novo dozo smeha.

 
 

Nedelja, 10. december 2017 ob 16.00

Kulturna dvorana Črenšovci

3 web gka

Družina Matajič:
Dobrodelni BOŽIČNO-NOVOLETNI koncert
(koncert)

Družina Matajič je glasbena družina iz Črenšovcev, ki jo poleg mame Vesne in očeta Simona sestavljajo otroci Saša, Marko in Miha. Najprej sta s svojo skupno glasbeno potjo začela oče Simon (kitara, vokal) in hči Saša (violina, vokal), nato pa sta se jima postopno pridružila mlajša Marko (klavir) in Miha (violina). Družina rada skupaj ustvarja in poustvarja glasbo tako domačih kot tujih izvajalcev, posebej radi pa zaigrajo in zapojejo prekmurske ljudske pesmi.

Glasbeno skupino The Wonders sestavlja 7 mladih glasbenikov: Saša Matajič (vokal), Kristjan Štelcer (kitara, vokal), Matic Trčko (klavir), Jaša Pavčič (bas kitara), Žan Hebar (bobni), Dominik Voglar (trobenta) in Tilen Zavec (saksofon). Vsi razen basista so obiskovali Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, ki so ga uspešno zaključili, šolanje pa nadaljujejo na različnih fakultetah v Sloveniji in v tujini. Radi se družijo ob izvajanju in poustvarjanju skladb znanih glasbenikov, predvsem zvrsti, kot so Soul, Funk, Rock'n'Roll, Jazz, razne popevke … Skupina je komaj na začetku svoje glasbene poti, ampak verjamejo, da bodo z dobro voljo in trdim delom dosegli še veliko in se usidrali na glasbenem področju, ki jim je domače in ljubo. Tako kot pove že njihovo ime (čudež), je doživetje ob poslušanju glasbe, ki jo izvajajo z užitkom, čudežno in čarobno.

 
 

Sobota, 28. oktober 2017 ob 18.00

Kulturna dvorana Črenšovci

 1 web gka

Moški vokalni kvintet Aeternum:
LOCAL-VOCAL fest
(koncert)

1 web gka 1

Tenor – Tomaž Gregorec
Tenor – Blaž Černela
Tenor – Mitja Horvat
Bariton – Andrej Tibaut
Bas – Danijel Berden

Člani Moškega vokalnega kvinteta Aeternum že od leta 2004 razvajajo poslušalce širom Slovenije, v domačem glasbenem prostoru pa si vse bolj utrjujejo svoj renome. Število njihovih nastopov se z leti močno povečuje in petje postaja njihova dnevna beseda. Velika naklonjenost do glasbene umetnosti jih vodi po številnih poteh in bogati njihov širok repertoar. Člani se poznajo že vrsto let in prav njihova spontanost, muziciranje in nevidna komunikacija na odru, dajejo skladbam živo obliko, ki prodre do slehernega poslušalca. Umetniški vodja skupine je Andrej Tibaut.

Svežino "železnemu repertoarju" dajejo z vedno novimi skladbami in lastnimi aranžmaji uspešnic, kar pa še bolj poudarja njihovo unikatnost.

Člani kvinteta Aeternum se vsakokrat z veseljem odzovejo povabilu na proslave in prireditve ob državnih praznikih ter raznih jubilejih, kot tudi povabilom na svečane priložnosti.

Poslanstvo moškega vokalnega kvinteta Aeternum je preprosto: zadovoljiti vsakega poslušalca, ki se rad predaja užitkom dobre glasbe.

1 web gka opis

1 web gka 2

Vokalna zasedba In spiritu je prvič zapela marca 2006 v starem župnišču cerkve sv. Jerneja v Vojniku pri Celju. Pri dveh sedanjih članih zasedbe je skozi raziskovanje pete ljudske pesmi začela neusahljivo rasti čustvena prevzetost, ki sta jo ob pomoči starejšega ljubitelja Bena znala oplemeniti še s šestimi fanti, za katere se je slutilo, da se bodo znali prepustiti resnici že v prvi zapeti pesmi, Sijaj mi sončece, sijaj mi sončece doli čez ravno polje tam kjer je moje dekle….

Temeljni motiv delovanja se je družno z preprostimi in iskrenimi radostmi, ki jih sproža petje ter mladostniško energijo, začel nezadržno oblikovati in se šele danes dobiva jedrno vsebino. Pevci so hitro doumeli pestrost petja in žanrov vokalnega ustvarjanja in poustvarjanja. Domačin, Tomaž Marčič je kot prvi umetniški vodja imenitno začutil tok mladostniške energije in spravljivo doumel raznolika žanrska nagnjenja pevcev in za skupino spisal mnoge nepozabne priredbe, ki še danes krojijo vrh repertoarja In spirita. Na podlagi izredne pedagoške tenkočutnosti je zasedbo izobrazil v osnovah vokalne tehnike in večglasnega petja nasploh ter pevce spodbudil k dodatnemu izobraževanju pri učiteljih solo petja. V letu 2011 je delo Tomaža Marčiča nadaljevala Bernarda Preložnik Kink in skupino po enem letu prepustila soprogu in pevcu v skupini Davidu Preložniku, ki skupino kljub mnogim kadrovskim spremembam, uspešno vodi še danes.

Skupina v letih delovanja suvereno obvladuje pisano pahljačo vokalnega repertoarja od renesanse, umetne in ljudske glasbe mnogih narodov vse do sodobnih ritmov. V sedanjem obdobju se skupina ponovno vrača raziskovanju slovenske glasbene dediščine, še posebej tiste neodkrite in prezrte, ter jo skuša razumeti v kontekstu svojskih interpretativnih idej in izvirnosti, lastnih skupini.

In spiritu je v kulturni prostor Občine Vojnik vnesel mnogo mladostne svežine na področju večglasnega petja ter odrsko – scenskih pojavnosti in je v začetku pomenil zagon mnogim mladim tako v domačem kraju kot tudi v širši okolici. Od začetka deluje kot sekcija v sklopu Kud France Prešern Vojnik in se še posebej z velikim veseljem udeležuje domačih prireditev in proslav, pogosto tudi kot kulturni ambasador protokolarnih dogodkov v kraju.

V obdobju do danes se je v skupini zvrstilo preko 10 pevcev, mnogi od njih so postali prepoznavni zborovski pevci in priložnostni solisti, vse pa je odlikovala izrazita predanost skupini in slovenski zborovski pesmi.

Delo skupine je bilo do danes ovrednoteno s številnimi visokimi priznanji ter pozitivnimi kritikami na mednarodnih pevskih tekmovanjih in gostovanjih v evropskih državah. V letu 2013 je bila tudi izdana zgoščenka v živo izvedenih skladb.
 
Dosežki:
2009 – Srebrno priznanje na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin
2010 – Mednarodno tekmovanje sakralne glasbe v Bratislavi
2012 – Mednarodno tekmovanje “Lipanjski zvuci” v Petrinji
2012 – Mednarodno tekmovanje “Concorso Corale Internazionale” v Rivi del Gardi
2013 – Srebrno priznanje na Regijskem tekmovanju odsraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin